NHL-joukkue elää faneistaan

Maailmassa on runsaasti jääkiekkofaneja, joista lähes jokaisella on yksi ja ainoa ykkösseura. Nämä seurat elävät kannattajiaan varten. Tärkeintä on kuitenkin ottaa fani ikään kuin mukaan joukkueeseen. Jokaisella fanilla on nimittäin syynsä valita juuri kyseinen joukkue. Kuinka oma joukkue sitten valitaan? Valinnan voi tehdä monella eri tavalla. Jokainen fani määrittelee omat kriteerinsä.

On helppoa olla oman kaupunkinsa joukkueen jääkiekkofani. Tällöin valintaa ei tarvitse edes perustella. Jotkut voivat kuitenkin valita joukkueensa myös muulla perusteella. Joistakin jääkiekkofaneista on mukava kannattaa vahvoja joukkueita, jotka ovat vuosi toisensa jälkeen liigan sarjataulukon kärjessä. Jotkut taas valitsevat joukkueen yksinkertaisesti sen mukaan, missä oma suosikkipelaaja milloinkin sattuu pelaamaan.

Seurat palkitsevat uskollisuuden

Kilpailu NHL:ssä on kovaa ja kilpailuun kuuluu myös faneista taisteleminen. Seurat ovatkin ottaneet tavakseen muistaa uskollisia fanejaan monin eri tavoin. Viime aikoina esimerkiksi New York Rangersin General Manager Jeff Gorton ja Vancouver Canucksin jääkiekkotoimintojen johtaja Trevor Linden ovat molemmat julkaisseet faneilleen suunnatun avoimen kirjeen sosiaalisen median kanavilla, kuten Twitterissä.

Molemmat näistä kirjeistä sisälsivät kiitoksia faneille, mutta sen lisäksi myös yksityiskohtaisia kuvauksia seuran sisäisistä tapahtumista. Näin haluttiin varmistaa se, että fanit tunsivat olonsa hyväksi. Avointen kirjeiden avulla fanien tietoon voitiin saattaa esimerkiksi tieto siitä, millaisia pelaajavaihdoksia on tulossa tulevaisuudessa. Tällaisissa kirjeissä on pääasiassa kyse siitä, että faneihin halutaan luoda välitön yhteys.

NHL-fanien luokitteleminen

Moni saattaa yllättyä siitä, että NHL-joukkueiden fanit laitetaan joka vuosi paremmuusjärjestykseen. On olemassa useitakin eri sivustoja, jotka arvostelevat eri joukkueiden faneja monessa eri kategoriassa. Viimeisin arvostelu on tehty joulukuussa vuonna 2018. Tällöin viiden kärjestä löytyivät sellaisten joukkueiden kuin Pittsburgh Penguinsin, Toronto Maple Leafsin, Edmonton Oilersin, Chicago Blackhawksin ja Montreal Canadiensin fanit.

Pittsburgh Penguinsin fanien ykkössijaa on perusteltu esimerkiksi sillä, että Penguinsilla on runsaasti tykkääjiä lähes jokaisella sosiaalisen median kanavalla. Facebookista tykkääjiä löytyy melkein kaksi miljoonaa, Twitter-seuraajia 1,7 miljoonaa ja lähes miljoona seuraa joukkuetta myös Instagramissa. Kaikki muiden viiden kärkeen yltäneiden joukkueiden faneja on ylistetty siitä, että he eivät ole hylänneet joukkueitaan, vaikka menestystä ei olisi tullutkaan.